Vester Husby Grundejerforenings Bestyrelse ønsker at knytte nedenstående kommentarer til Holstebro Kommunes forslag til tilføjelse til tidligere udsendt forslag til ny lokalplan nr. 1175 for delene I, II og III af Vester Husby, jf.
Bilag til Teknisk Udvalgs møde den 30. september 2024:
Udpegning af bygninger som bevaringsværdige, ændring vedr. arealudlæg til nyt stiforløb samt udlæg af arealer til miljøstationer i lokalplan nr. 1175
Vedrørende ”Udpegning af bygninger som bevaringsværdige”:
VHGF’s bestyrelse er enig i forslagets intention om, at der værnes om Vester Husbys bevaringsværdige bygningskultur. Den omfatter et større antal bygninger end de nævnte, men bestyrelsen noterer samtidig med tilfredshed at med en enkelt undtagelse beliggende på Øhusevej, så omfatter forslaget centrale bevaringsværdige bygninger i randen af Græm Kær. De indgik som vigtige kulturhistoriske spor, der skulle bidrage til den planmæssige kvalitet af etableringen af det nye store sommerhusområde, i dag med navnet Vester Husby.
Planlæggerne havde blik for, at Græm Kær er et lysåbent område, der som gammelt lavbundsområde ville kunne danne den landskabelige overgang fra et smukt kommende, sammenhængende sommerhusområde til omliggende naturområder, i dag omfattende Natura 2000-området Husby Klit og Naturnationalpark Husby Klitplantage.
VHGF’s bestyrelse deler derfor udpegningen af de nævnte bygninger som bevaringsværdige, men må samtidig med henvisning til de indsendte kommentarer til hovedforslaget til lokalplan 1175 bemærke, at en udstykning af Græm Kær vil fjerne de kulturhistoriske og landskabelige oplevelser ved at færdes i området. Samtidig vil en udstykning have en række negative miljømæssige konsekvenser for Vester Husby med omgivende Natura 2000 område og naturnationalpark. Det fremsynede planlægningsarbejde, der har gjort Vester Husby til et af landets smukkeste sommerhusområder, vil gå tabt. Holstebro Kommune sikrer ikke kulturhistoriske værdier ved at udpege bygninger som bevaringsværdige, hvis kommunen ikke samtidig værner om det landskabelige rum, hvori disse bygninger indgår.
VHGF`s bestyrelse savner større præcision vedrørende kommunens forståelse af bevaringsværdige bygninger, således at det tydeligt fremgår hvad der er grundlaget for udpegningen og hvad det indebærer for ejerne.
Vedrørende ændring vedr. arealudlæg til nyt stiforløb:
VHGF`s bestyrelse finder det fornuftigt at der etableres en ny sti til supplement af den nuværende, der har forløb hen over en klittop. Den nuværende sti er meget smuk og fra stien ser man hvorledes husene smyger sig ind i landskabet bag klitterne, således som den gældende lokalplan foreskriver. Men klitten er sårbar, samtidig med at klitten og de mange smukke træer bevirker at stien ikke er farbar for ældre og gangbesværede.
Vedrørende ”Udlæg af arealer til miljøstationer”:
VHGF’s bestyrelse er principielt enig i forslagets intention om at begrænse antallet af affaldsbeholdere ved hver ejendom til en enkelt opdelt med plads til restaffald og madaffald suppleret af nogle få miljøstationer.
Men planerne om at erstatte affaldsbeholdere med 11 miljøstationer har imidlertid vakt bestyrtelse hos mange af foreningens medlemmer og mange har over for bestyrelsen udtrykt ønske om at det nuværende system med 3 affaldsbeholdere bevares.
Bestyrelsen vil derfor opfordre til at planerne genovervejes med henblik på at reducere antallet af miljøstationer og deres placering samt at kommunen samtidig udskyder den endelige beslutning om at etablere miljøstationerne til efter VHGFs generalforsamling i 2025, for at give foreningens medlemmer lejlighed til grundigt at drøfte planens fordele og ulemper med efterfølgende afstemning.
Bestyrelsen finder det ikke rimeligt at en så omfattende ændring af lokalplanen gennemføres uden medlemmernes opbakning.
Venlig hilsen
Bestyrelsen for Vester Husby Grundejerforening
Husby, den 14.10.2024